به گزارش راهبرد معاصر عرضه صندوق دارا دوم تا پایان انجام خواهد شد. پس از عرضه صندوق دارا یکم این صندوق مورد توجه قرار گرفت و مردم منتظر عرضه صندوق های جدید بودند. همین باعث شد تا دولت وعده عرضه و پذیره نویسی سه صندوق دیگر را به مردم بدهد. پیش از این دولت اعلام کرده بود که مرداد ماه صندوق دوم را عرضه خواهد کرد اما حالا بر اساس جدیترین اخبار دومین صندوق تا پپایان تابستان عرضه خواهد شد و هنوز زمان دقیق آن اعلام نشده است.
در چند روز گذشته شایعاتی درباره عرضه صندوق دارا دوم در 10 مرداد مطرح شده بود که مسئولان سازمان خصوصی سازی و سازمان بورس آن را تکذیب کردند و از عرضه این صندوق تا پایان مرداد خبر دادند. علاوه بر این گفته شده بود که دست اندازی پیش روی عرضه صندوق های دارا دوم و دارا سوم قرار دارد که علیرضا صالحی رئیس سازمان خصوصی سازی آن را تکذیب کرده وگفته علاوه بر دارا دوم دارا سوم هم تا پایان دی ماه عرضه می شود.
صالحی گفته است: راه اندازی صندوق دارای دوم مربوط به پالاشی ها نیز در حال رفع موانع است. برای مدیرت تاسیس و ایجاد صندوق، موانع آن بزودی مرتفع می شود. هر زمان این موانع حل شود، در اولین فرصت پذیره نوسی را شروع
خواهیم کرد.
به گفته رئیس سازمان خصوصی سازی، ممکن است مرداد ماه این ذیره نوسی آغاز شود، اما می توان گفت قطعا در تابستان صندوق دارای دوم می آید. صالح درخصوص عرضه دارا چهارم نیز می گود: ما فعلا طبق مصوبه هیات دولت، صندوق های دارای دوم و سوم را عرضه می کنیم. در مورد دارای چهارم که در قالب باقیمانده بانک و بیمه ها است، هنوز تصمیم قطعی نگرفته ام.
رئیس سازمان خصوصی سازی درمورد عرضه های شرکت ملی پالاش و پخش در سهام پالاشی که اخیرا شدت گرفته می گوید: عرضه هایی که توسط پالاش و پخش انجام می شود، فقط برای کنترل بازار و متعادل سازی مکانیسم عرضه و تقاضا است و بخش اعظم سهام دولت در این شرکت ها برای ETF دوم موسوم به"دارای دوم" باقی خواهد ماند. پالاش و پخش صرفا عطش بازار را کنترل می کند.
اخیرا مجلس شورای اسلامی هم طرحی برای تخصیص سهام عدالت به جاماندگان ارائه داده است. طبق طرح ساماندهی جاماندگان سهام عدالت، ایثارگران، کارگران و بازنشستگان و نیز اقشار کم درآمد جامعه در اولوت واگذاری سهام عدالت هستند که براساس برآوردهای انجام شده، ۶ دهک جامعه را در برمیگیرد. بیش از ۳ میلیون نفر که تحت پوشش کمیته امداد امام(ره) هستند، درمرحله اول، واگذاری سهام عدالت به آنها انجام میشود.
صالح درخصوص طرح جاماندگان سهام عدالت نیز می گود: فعلا قانون، آزادسازی سهام عدالت است و بحث جددی ندارم.موضوع جاماندگان سهام عدالت موضوع جدایی ازما است ومجلس در حال بررسی این موضوع است.
یکی از برنامههای مهم پیشروی دولت برای بازار سهام، عرضه صندوقهای قابل معامله (ETF) به بورس است که بسیاری از کارشناسان معتقدند این اقدام دولت در کنار دیگر حمایتهایی که صورت گرفته میتواند در راستای عمق بخشیدن به معاملات بازار و جهش قیمت سهام شرکتهای دیگر تاثیرگذار باشد و این صندوقها با هدف دسترسی اکثریت مردم به بازار سرمایه و ارتقای وضعیت اقتصادی خانوادهها از سوی دولت عرضه خواهد شد.
با توجه به چنین تصمیمی، پذیرهنویسی نخستین مرحله واگذاری سهام دولتی در قالب صندوقهای قابل معامله بورسی که شامل سهام سه بانک ملت، تجارت و صادرات و دو بیمه البرز و اتکایی بود از روز یکشنبه (۱۴ اردیبهشت) آغاز و تا ساعت ١٦ (۳۱ اردیبهشت) ادامه داشت که با استقبال نزدیک به سه و نیم میلیون سهامدار مواجه شد و تاکنون بزرگترین صندوق سرمایه گذاری قابل معامله (ETF) در بورس بوده است.
در خرداد ماه بود که وزیر اقتصاد و دارایی از عرضه مرحله دوم این صندوقها در مرداد ماه خبر داد این در حالی بود که معاون وزیر، زمانی متفاوت با زمان اعلام شده از سوی وزیر را مطرح و اعلام کرد مرحله دوم عرضه این صندوقها (سهام پالایشیها) در تیر ماه و مرحله سوم (سهام خودرو و فلزیها) در مرداد ماه عرضه خواهد شد.
با توجه به اینکه بارها صحبت از عرضه مرحله دوم صندوقهای ETF در گروه پالایشیها مطرح شده بود اما چندی پیش علی صحرایی، رییس شرکت بورس تهران در گفت و گویی اعلام کرد تغییراتی در تصمیمات اتخاذ شده ایجاد و گروه خودرو و فلزیها (خودرو، خساپا، فملی و فولاد) پیش از پالایشیها در مرحله عرضه قرار خواهند گرفت اما همچنان اطلاع دقیقی از زمان عرضه این صندوقها در دست نیست.
به دلیل رشد بسیار خوبی که این صندوقها به دنبال روند صعودی بورس به دست آوردهاند، بسیاری از فعالان بازار، مشتاق عرضه هر چه زودتر مرحله دوم این صندوقها و مشارکت برای پذیرهنویسی آن هستند. در این راستا، خبری مبنی بر عرضه مرحله دوم صندوقهای ETF در تاریخ ۱۰ مردادماه مطرح شد که در ابتدا این خبر از سوی حسن علایی، معاون سازمان خصوصیسازی رد و اعلام شد که تاکنون به صورت رسمی چنین صحبتی مطرح نشده و قطعیتی در راستای زمان عرضه مرحله دوم این صندوق مطرح نشده است.
با توجه به تکذیب این خبر، در چند روز گذشته باز هم شایعاتی در راستای قطعیت عرضه صندوقهای ETF در تاریخ ۱۰ مرداد مطرح شد که با پیگیریهای صورت گرفته از سوی خبرنگار ایرنا، یک مسوول حاضر در سازمان بورس اعلام کرد، تاکنون تاریخ مشخصی در زمینه زمان عرضه این صندوقها به این سازمان ابلاغ نشده است، در ابتدا باید این موضوع از سوی وزارت اقتصاد و دارایی مطرح و تاریخ دقیق از طریق این وزارتخانه به سازمان بورس اعلام شود تا بتوان باقی اقدامات لازم را در این زمینه در دستور کار قرار داد.
به دنبال چنین صحبتهایی، عباس معمارنژاد معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی در اواسط هفته گذشته درباره زمان عرضه این صندوقها اعلام کرد: نیمه نخست سال جاری دو ETF دولتی دیگر با تخفیف ٢٠ تا ٣٠ درصدی بر اساس قیمت میانگین یک ماه آخر منتهی به آگهی واگذاری، عرضه میشود.
وی درباره نوع سهام عرضه شده در مرحله دوم صندوقهای ETF گفت: صندوق دارا دوم از گروه پالایشی (شبریز، شپنا، شتران، شبندر) و صندوق دارا سوم مرکب از گروه فلزی و خودرویی (فولاد، فملی، خودرو، خساپا) است.
به دنبال چنین صحبتهایی، رییس سازمان خصوصیسازی از عرضه مرحله دوم صندوقهای ETF در بورس خبر داد و گفت: اقدامات لازم به منظور تشکیل دومین صندوق سرمایهگذاری قابل معامله(ETF) با نام «صنایع پالایش نفت» متشکل از شرکتهای پالایش نفت تبریز، پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان و پالایش نفت تهران توسط وزارت نفت در مرحله انجام بوده و امید است تا پایان مرداد ماه این صندوق نیز از طریق پذیره نویسی عمومی تشکیل شود.
وی سومین صندوق سرمایهگذاری قابل معامله را «خودروسازی و صنایع» اعلام کرد و افزود: این صندوق متشکل از شرکتهای ایران خودرو، سایپا، ملی صنایع مس ایران و فولاد است که باید توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت تشکیل و مقدمات ثبت سفارش سهام آن در بازار سرمایه انجام شود و اکنون زمان دقیق عرضه آن موکول به اقدامات اجرایی اولیه در ثبت صندوق توسط وزارت صنعت است.
ثبتنام عرضه مرحله دوم صندوق نیز مانند صندوق دارا یکم برای همه افراد ایرانی که دارای کد ملی هستند آزاد است، حال با توجه به اظهارات مطرح شده از سوی مسوولان مربوطه در زمینه دومین مرحله از عرضه این صندوقها تا پایان مرداد ماه باید منتظر ماند که آیا عرضه این صندوق در زمان اعلام شده انجام میشود یا خیر؟